Novinky

kto-pripravuje-kupnu-zmluvu

Kúpna zmluva a kto ju pripravuje?

O príprave obchodných podmienok v kúpnej zmluve na prevod vlastníckych práv k nehnuteľnosti sa už popísali stohy papiera. Aj tu však pre dosiahnutie úspešného realitného konca platia v podstate jednoduché pravidlá. Stačí ich dodržať a po ukončení prevodu vlastníckych práv vo vás samotný proces zanechá určite dobrý dojem.

Je zaužívaným zvykom zmluvných strán, že si nechajú skontrolovať návrh znenia kúpnej zmluvy, ktorú im predloží realitný maklér. Na tom nie je nič zlé, pokiaľ zmluvu kontroluje odborník. Horšie však je, keď sa spoľahnete na vyjadrenie známeho. Napríklad známeho, ktorého kolegov syn predával v minulosti tiež nehnuteľnosť. Tento model poradenstva sa už teraz zle číta a ešte horšie predstaví v praxi.

O relevantnosti takýchto doplnkov a úprav v zmluve si hneď viete urobiť svoj vlastný názor. Neplatí totiž, že čokoľvek do zmluvy doplníte, bude automaticky platiť. V zmysle platných právnych predpisov a v neposlednom rade ustanovení Občianskeho zákonníka nie je možné dopĺňať do kúpnej zmluvy všetky požiadavky zmluvných strán s garanciou ich zákonnosti.

Preto vždy odporúčame pri predaji nehnuteľnosti využiť služby advokátskej alebo realitnej kancelárie. Predídete tak nemilým prekvapeniam pri napĺňaní predmetu týchto zmlúv. Radi pre vás v realitnej kancelárii RAJA skontrolujeme vašu kúpnu zmluvu alebo pripravíme zmluvu presne na mieru vášmu realitnému obchodu.