Novinky

rodinny-dom-alebo-byt

Rodinný dom alebo byt?

Otázka, ktorú si položí veľa kupujúcich, keď uvažuje nad vlastným bývaním. V našej realitnej kancelárii RAJA vám radi poradíme, porovnáme výhody a nevýhody medzi bývaním v dome a byte. Konečné rozhodnutie kde a ako bývať však zostane vždy na vás. Čo by ste však mali vedieť skôr ako sa pre kúpu bytu alebo domu rozhodnete?

Máme viac ako 20-ročné skúsenosti s predajom nehnuteľností a preto by sme vám radi ukázali cestu ako sa správne rozhodnúť. Stále častejšie sa stretávame s tým, že kupujúci hľadajú nehnuteľnosť väčšiu ako potrebujú. Iste, je to len na vašom rozhodnutí ako veľký byt, alebo dom potrebujete. Ale je naozaj dôležité premýšľať, kde budú bývať vaše deti, nad ktorými síce ešte neuvažujete, no detskú izbu máte už v podstate zariadenú? Alebo riešiť hosťovskú izbu? Majte na zreteli, že každý m2 vašej nehnuteľnosti musíte zaplatiť aj keď ho reálne nebudete potrebovať. Na správnu voľbu pri kúpe vysnívaného bývania si určite spomeniete vždy pri mesačnej splátke hypotéky. Preto by bolo skvelé, ak by ste platili len za to čo naozaj potrebujete.

rodinny dom

Samozrejme, ak máte väčšiu rodinu, uvažujete nad prírastkom do rodiny, budete využívať home-office a nebude vás finančne zaťažovať investícia do kúpy väčšieho bytu alebo rodinného domu, je takáto voľba asi najlepšie riešenie. S viacpočetnou rodinou určite oceníte priestor a kľud, ktorý vám takéto bývanie umožní.  A určite vás uspokojí aj pozemok, kde si nájdete svoje miesto na relaxáciu. Rovnaký účel môže splniť aj priestranná loggia.

Iný rozmer bývania vám môže stačiť keď ste single, pracujete mimo bydliska alebo ešte neuvažujete nad založením rodiny. V takom prípade je skvelým riešením kúpa menšieho bytu. Pokiaľ sa okolnosti vo vašom živote zmenia, viete vašu nehnuteľnosť kedykoľvek predať a zabezpečiť si kúpu novej a väčšej. Vždy je tiež dobré premýšľať pri kúpe aj nad lokalitou, kde sa vaša vysnívaná nehnuteľnosť bude nachádzať. Je pravidlom, že s väčšou vzdialenosťou od centra mesta bývajú predajné ceny nehnuteľností nižšie. Preto je dobré pamätať na to, že v okamihu, keď budete predávať vy vašu nadobudnutú nehnuteľnosť, môže práve tento faktor výrazne ovplyvniť jej predajnosť.

byt

A nezabudnite, že váš hypotekárny úver môžete vyplatiť formou predaja vašej pôvodnej nehnuteľnosti. Ďalšou možnosťou je jeho preloženie na inú nehnuteľnosť, prípadne navýšenie jestvujúceho úveru, či čerpaním nového úveru. Možností máte naozaj viac a so skúseným hypotekárnym poradcom to ľahko zvládnete. Preto si dajte záležať na tom, aby ste si vybrali váš byt či dom podľa aktuálnej potreby. Potrebovali by ste pri výbere ideálnej nehnuteľnosti poradiť? My v RAJA realitnej kancelárii vám s tým radi a profesionálne pomôžeme.