Novinky

na-co-si-dat-pozor-pri-kupe-nehnutelnosti

Na čo si dať pozor pri kúpe nehnuteľnosti?

Strávili ste dlhé hodiny hľadaním nehnuteľnosti a obhliadkami toho najlepšieho, čo vám aktuálne realitný trh ponúka? Možno ste počas nekonečných návštev jednotlivých bytov alebo domov videli a zažili aj to, o čo ste ani nemali záujem. Ale dnes ste stáli v tej „vašej vysnívanej nehnuteľnosti“. Je krásna, priestranná, v dobrej lokalite, spĺňa všetky vaše očakávania a vy ste pripravený urobiť všetko pre jej kúpu. Na čo by ste si však mali dávať pozor?

Určite by vás mal zaujímať technický a právny stav nehnuteľnosti. Všímajte si hlavne, či sú v poriadku stavebno technické časti a pozorne si pozrite celý priestor. Netrápte sa, keď uvidíte napríklad zatečený strop, majiteľom sa táto udalosť mohla stať už dávnejšie a závada zatečenia je dnes už pravdepodobne úspešne odstránená – určite si to však preverte. Vymaľovať pred nasťahovaním ste pravdepodobne aj tak plánovali, takže vám tento detail nenavýši náklady. Ak však zbadáte opravené praskliny na stenách alebo strope, prípadne pleseň na stenách, určite zvýšte pozornosť. Odstránenie týchto nedostatkov môže byt v konečnom dôsledku oveľa komplikovanejšie ako sa zdá na začiatku. Pokiaľ si neviete poradiť pri posúdení rozsahu závad, neváhajte využiť služby autorizovaného znalca alebo služby odborného poradenstva, aby ste sa vedeli pripraviť na to, čo vás po kúpe určite neminie.

Rovnako dôležitý je aj právny aspekt prevádzanej nehnuteľnosti. Pozrite si aktuálny list vlastníctva, zaujímajte sa o výšku nesplatenej časti úveru predávajúcich, prípadne dôvod záložných práv a vecných bremien. Pýtajte sa na služby správcovskej spoločnosti a ak vám nebude niečo jasné, určite to preberte priamo s majiteľom alebo realitnou kanceláriou, ktorá nehnuteľnosť ponúka na predaj. V našej realitnej kancelárii RAJA sa môžete vždy spoľahnúť na korektné a úplné informácie. Pred zaplatením rezervačného poplatku si dohodnite presné podmienky kúpy a čas uvoľnenia nehnuteľnosti, aby ste vedeli, kedy sa do nehnuteľnosti reálne viete nasťahovať. Pokiaľ si zistené závady a presné podmienky vašej spolupráce nezakomponujete už do rezervačnej zmluvy, môžete byť v oveľa nevýhodnejšej pozícii pri ich následnom riešení ako predávajúci. V každom prípade vstupujte do kúpy novej nehnuteľnosti z rozumom a nadhľadom. Aj v takejto situácii vám radi pomôžeme a upozorníme vás na nevýhodné podmienky a navrhneme riešenie, aby ste boli chránený.